2013 m. gruodžio 15 d., sekmadienis


2013 m. rugpjūčio - rugsėjo mėnesiais vykdyti archeologiniai tyrimai Vilniuje, Užupyje. Jų metu aptikta keletas archeologinių radinių tarp kurių vienas vertas atskiro paminėjimo. 
Tai - pypkė. Datuojama XIX a. I p., turkiško „tachta čiubuk“ tipo. Remiantis analogijomis galima teigti,, kad XIX a. I p. tokio tipo pypkės buvo plačiai paplitusios to meto Rusijos imperijos teritorijoje. Į mūsų kraštus jos daugiausiai atkeliaudavo iš Stambulo, tačiau neilgai trukus jų gamybą perėmė ir Rusijos meistrai. Toks populiarumas nestebina, nes panašios formos ir puošybos pypkės iš Turkijos per Viduržemio jūros uostus pasklido ir po Vakarų Europą. Ten jos buvo vadinamos Konstantinopolio pypkėmis. Šios pypkės buvo gaminamos tokių garsių firmų kaip Fiolet, Duméril, Gambier, Bonnaud, Job Clerk
Ant rastos pypkės įmovos šono įspaustas ženklas „vinjetė“. Panašiai ženklintų pypkių randama Maskvoje XVIII a. pab.  - XIX a. I p. sluoksniuose. Tuo metu buvo populiaru tokias pypkes ženklinti įvairiais simboliais arba senosios osmanų kalbos įrašais. Tiesa, dažnai šios kalbos nemokantys vietiniai meistrai įrašus ar simbolius nemenkai iškraipydavo, pridarydavo grubių gramatinių klaidų.