2014 m. birželio 17 d., antradienis

Olandiška pypkė - savaitės eksponatas Valdovų rūmuose.

Šią savaitę olandiška pypkė paskelbta savaitės eksponatu Nacionaliniame muziejuje LDK Valdovų rūmuose. Apie XVII - XIX a. pypkes Vilniaus Žemutinės pilies
teritorijoje rašiau savo magistrinį darbą. Taigi, visai smagu pasidalinti šia informacija, nes ir
mano darbas darbas buvo naudojamas kaip šaltinis. Tekstą čia papildžiau ir savo nuotraukomis. Išsamesnį aprašymą rasite muziejaus puslapyje, jo nuoroda apačioje.
Fotografija A. Žvirblio
Olandiška pypkė

1640–1670 m.
Kaolinas

Tai viena seniausių ir geriausiai išlikusių pypkių, rastų atliekant archeologinius tyrimus Valdovų rūmų teritorijoje.

Pypkė pagaminta iš kaolino – ugniai atsparaus baltojo molio. Jo Lietuvoje nėra, bet buvo aptinkama kituose kraštuose. Gero kaolino buvo Olandijoje, ir joje esantis miestas Gauda greitai tapo pagrindine pypkių gamintoja Europoje.
Dešinėje matosi heraldinės lelijos. Taip ženklintos tik geresnės kokybės pypkės.  Dauguma taip dekoruotų pypkių buvo pagamintos 1630 - 1650 m. Fotografija V. Abramausko.
Kad Valdovų rūmų pypkė yra geros kokybės, rodo jos nublizgintas paviršius ir tai, jog papuošta heraldinėmis lelijomis ir meistro ženklu (prasti dirbiniai paprastai nebūdavo ornamentuojami ir įspauduojami). Pypkės vamzdelis papuoštas geometriniu motyvu ir dviem rombais su keturiomis heraldinėmis lelijomis. Jis išliko ne visas – tik 8 cm. Žinoma, kad kokybiškų pypkių vamzdeliai būdavo ilgesni kaip 25 cm.
Pypkės kulne įspaustas meistro ženklas.
Autorius Jarne Starre.
Fotografija A. Žvirblio 
Pypkės kulne įspausta aštuoniakampė žvaigždutė – Gaudos (Olandija) pypkių meistro Jarne Starre ženklas. Šio meistro pypkių rasta ir Rygoje.










Medžiagą parengė Rasa Valatkevičienė
Daugiau informacijos: 
http://www.valdovurumai.lt/lankytojams/savaites-eksponatas/olandiska-pypke#.U56XTnJ_s0M